Fogínyvérzés elleni gyógyszer

Fogkrémek fogínyvérzés ellen

Fogínyvérzés ellen mit tehetünk

A modern kor emberének számos hatásos fogkrém, szájápolási termék áll rendelkezésére, hogy elkerülhesse a rossz szájhigiénia miatti fogínyvérzést. Ez a legtöbb esetben nem más, mint egy tünet, annak a tünete, hogy a szájápolás kívánnivalót hagy maga után, a fogakon, ínyen lerakódások, baktériumok szaporodtak el, és gyulladás alakult ki. A jó hír, hogy az esetek nagy részében ez viszonylag könnyedén orvosolható, megelőzhető, körültekintő szájápolással.

Fogínyvérzés lehetséges okai

A fogínyvérzés akár felnőtteknél, akár gyermekeknél több mint 90 százalékban a precíz szájápolás elmaradása miatt következik be.

Természetesen vannak esetek, amikor más, akár komolyabb betegségek is állhatnak a háttérben, mert a különböző hematológiai, véralvadási zavarokkal járó betegségek következtében is felléphet, sőt a kezelendő C-vitamin vagy vas hiány is megmutatkozhat erős fogínyvérzés formájában is.

A kismamáknál is jelentkezhet komolyabb fogínyvérzés a terhesség alatt, de ez ilyenkor nem veszélyes, egyszerűen a kapillárisok hormonális hatásra jobban kitágulnak és vérzékenyebb az íny.

Fogmosáskor vagy bármikor

Azt is érdemes megfigyelni, hogy a fogíny csak fogmosáskor vérzik, vagy úgy általában bármilyen kisebb nyomás, étkezés folytán is?

Ez azért nem mindegy, mert ha igazán komoly probléma van a háttérben, gyakoribb, hogy nem csak fogmosáskor vérzik az íny. Ilyen esetben mindenképpen érdemes felkeresni fogorvost, hogy mit tanácsol és kivizsgáltatni jobban a háttérben esetlegesen meghúzódó problémákat.

Ha például egy visszatérő, heveny fogínyvérzést tapasztal valaki, érdemes hematológiai kivizsgálást is végeztetni, mert komoly és mielőbbi kezelést igénylő betegségek előjele is lehet, bár ezek esetében más jelek is felhívhatják a problémára a figyelmet, mint például az egyéb bőr- és nyálkahártya bevérzések.

Fogínyvérzés a nem dohányzóknál

A dohányosok szervezete nem biztos, hogy egy komolyabb háttérbetegséget, egy erőteljes C-vitamin-hiányt vagy egy elhanyagolt szájhigiéniát ugyanúgy képes jelezni a fogíny vérzésével, mint a nem dohányzók esetében.

Ennek oka az, hogy a dohányzás következtében az ínyben érszűkület jellemző, vastagabb is az íny hámrétege, emiatt korántsem biztos, hogy egy ínygyulladás miatt kialakuló fogínyvérzés idejében felkelti a figyelmet, hogy valami nincs rendben.

Fogkrémmel és szájvízzel a fogínyvérzés ellen

A fogínyvérzés egy tünet, nem önálló betegség, fontos, hogy ne csak tüneti kezelés legyen, nem elég elállítani, a probléma gyökerét kell felszámolni.

Az alapos szájápolással a legtöbb esetben rövid idő alatt kezelhető a helyzet, de ehhez valóban oda kell figyelni, hogy a megfelelő fogkrémeket, szájvizeket, fogselymeket és egyéb szájápolási termékeket használjuk és kellő gyakorisággal, rendszeresen!

A kezeletlen fogínygyulladás a fogak elvesztéséhez vezethet, ezért is nagyon fontos, hogy a szájüreg, a fogak, a fogközök tiszták, baktériummentesek legyenek!

A fogínyvérzés, a fogínygyulladás kezelésére manapság óriási választék áll rendelkezésre a patikákban, drogériákban speciális fogkrémekből, baktériumölő hatású szájvizekből, hatásos fogkefékből vagy éppen fogselyemből.

Legyen a napi rutinja része a helyes és alapos fogápolás, válasszon jó minőségű fogkefét, fogkrémet, szájöblítőt és ezeket legalább reggel és este, de akár minden étkezés után használja is!

A fogselymek használata legalább kétnaponta ajánlott, hiszen a fogak között is maradhatnak ételmaradékok, amelyek fogínygyulladáshoz, fogínyvérzéshez vezethetnek.

Otthoni csillapíthatás vagy kezelés

Fogínyvérzés elleni gyógyszer
Fogápolási megoldások ha vérzik a fogad – fogínnyed

A legfontosabb, hogy a fogakat akkor is mosni kell, ha vérzik az íny. Ennek az az oka, hogy ha gyulladásban van az íny, nem teszünk jót, ha a fogmosás megkerülésével próbálkozunk, hiszen ez csak a baktériumok szaporodásának ad táptalajt.

Válasszon puhább sörtéjű fogkefét, hogy minél kevésbé sértse meg az egyébként is gyulladt, vérző fogínyt és minden fogmosás után alkalmazzon szájüregi fertőzés elkerülésére alkalmas öblögető szájvizet!

Fogínyvérzés gyerekeknél

Természetesen gyermekek esetében is ugyanúgy előfordulhat a fogíny vérzése, mint a felnőtteknél. Nagyon fontos, hogy a gyermekek is megtanulják a helyes fogápolást, az életkoruknak megfelelő fogkrémet használva naponta legalább kétszer mossanak fogat, erről érdemes lehet oktatóvideót is megmutatni nekik, hogyan kell csinálni, hiszen a fogápolás egy életen át szükséges tevékenység és a fogak megóvása, a szájüreg egészsége élethosszig tartó igény, fontos, hogy jól csinálják, jól tanulják meg!

Erős, heveny fogínyvérzést ne kezeljen otthon

Ha napi szinten, akár magától is meginduló fogínyvérzést tapasztal, minél előbb keressen fel szakorvost, hiszen komolyabb dolgok is lehetnek a háttérben.

Egyrészt a kezeletlen fogínygyulladás a fogak elvesztésével is járhat, de a fogínyvérzés, ami akár már egy étkezés esetén a rágástól is jelentkezik mindenképpen kivizsgálást igényel.

Ebben az esetben ne kezelje otthon a fogínyvérzést, járjon utána az okoknak és kövesse az orvosi utasításokat! A fogínyvérzés elállítását ugyanakkor előfordulhat, hogy otthon meg kell oldania, ez esetben a langyos sós vizes öblögetés hasznos lehet és segíthet a vérzés csillapításában, elállításában.

Az is előfordulhat, hogy erőteljes fogkő lerakódás áll a vérzések hátterében, amit mindenképpen szakorvosnak kell eltávolítania, utána érdemes bevetni a speciális fogkrémeket, szájápolási termékeket, hiszen ezek a már kialakult fogkövet nem képesek eltávolítani.

 

 

Igyekezzen megelőzni

A fogínyvérzés ijesztő tünet, de a legtöbb esetben nincs mögötte súlyos betegség. Aki odafigyel a vitaminok, tápanyagok bevitelére és gondosan, megfelelő termékekkel rendszeresen elvégzi a fogápolás teendőit, elkerülheti a fogínyvérzést és egészséges fogakkal, ép szájüreggel élheti a mindennapjait felszabadultan, fájdalom és kellemetlenség nélkül!

Mindig figyeljen arra, hogy a problémának vagy az adott helyzetnek (pl. műfogsor) megfelelő, célzott, jó minőségű szájápolási termékeket vásároljon, hiszen a hatóanyagok, a baktériumölő, lepedék eltávolító képességek elengedhetetlenül fontosak a fogínygyulladás megelőzéséhez.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük